Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
''V A G O N E T T O''
 
 
       Το Σάββατο 13 Ιούνη,με μέριμνα της Εταιρείας Ορυκτοφίλων και την ευγενική παραχώρηση λεωφορείου απο τον Δήμο Λαυρεωτικής, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας ''Vagonetto'' που βρίσκεται στο 51ο χιλ.Λαμίας-΄Αμφισσας.
        Η εκδρομή ήταν επιτυχημένη και η συμμετοχή των μελών και φίλων του συλλόγου ανέλπιστη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άδειο κάθισμα στο λεωφορείο(συμμετείχαν 50 άτομα)
        Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας είναι ένα θεματικό πάρκο,μοναδικό στον ελληνικό χώρο και βρίσκεται μεταξύ των βουνών Γκιώνας και Παρνασσού, μέσα στον χώρο των εγκαταστάσεων της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.
        Στόχος του πάρκου είναι όχι μόνο να παρουσιάσει τους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου, αλλά να ενημερώσει, ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τις καινούριες γενιές πάνω στην ιστορία εκμετάλλευσης του βωξίτη και των ανθρώπων που εργάσθηκαν σε αυτό,τιμώντας και προβάλλοντας την μεταλλευτική ιστορία της Φωκίδας.
       Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε απ τους ίδιους τους ανθρώπους που δούλεψαν στα μεταλλεία και θέλησαν να διαφυλάξουν και να εκθέσουν τις μνήμες του τόπου-άρρηκτα πλέον συνδεδεμένες με τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη.
      Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1988 από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε(πρώην Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης) στον χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας,και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2003.
       Η περιήγηση στο <<Vagonetto>> μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία εξώρυξης του βωξίτη.
       Μετά την ξενάγηση, αναχωρήσαμε για το πανέμορφο Γαλαξίδι (προγραμματισμένο τόπο γεύματος) περνώντας έξω από την Ιτέα.
       Την 17.00'  ώρα ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής (με την απαραίτητη στάση για καφέ-παγωτό) και φθάσαμε στην Καμάριζα στις 10 το βράδυ.
       Αν και ήταν ομολογουμένως κουραστική μέρα,κανείς δεν δυσανασχέτησε, πλην όμως στα πρόσωπα όλων και ιδίως των πρώην μεταλλωρύχων του χωριού,μπορούσες να διακρίνεις μια πικρία και απ τα χείλη όλων να βγαίνει η ίδια λέξη: γ ι α τ ί;
       Γιατί τόσα χρόνια η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση η τέλος πάντων οιοσδήποτε αρμόδιος η αναρμόδιος φορέας δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την συντήρηση-αξιοποίηση κάποιας η κάποιω γαλαριών του χωριού μας (τεράστιας σημασίας για την οικονομία της πατρίδας μας από την αρχαιότητα)με συνακόλουθα οφέλη για την τοπική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή;
       Τέλος πάντων.......ποτέ δεν είναι αργά και για να ξεφύγουμε από το μελαγχολικό κλείσιμο του κειμένου, ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες
 
 

 

 


Επίσκεψη στη στοά Νο
850

Αναμονή για κάθοδο στη γαλαρία
 

Ενημέρωση από την υπεύθυνη της ξενάγησης
 Τοποθέτηση φουρνέλων
 

Διαδικασία εξώρυξης Βωξίτη


Vagonetto
 

Μέσα στο Vagonetto
 
Γραφικό Λιμάνι Γαλαξιδίου
 

Λουκάς φεύγει........Λουκάς έρχεται....
 

Παραλία Γαλαξιδίου
 
 
       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου