Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 

 
         Την Κυριακή 12 Ιουλίου και ώρα 20.30' πραγματοποιήθηκε στο Ορυκτολογικό-Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας,  ημερίδα με θέμα << Οι Κουμιώτες στις στοές των 'ρυχείων Κύμης-Λαυρίου-Αραφήνου>>.
 
          Συνδιοργανωτές το <<Ελληνικό Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού και το <<Ορυκτολογικό-Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας>>.
 
           Εισηγητές:Ο Δημήτρης Μακρής, ερευνητής της τοπικής ιστορίας Ραφήνας-Πικερμίου ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχαία Κύμη και τις αποικίες της, στην αρχαία Κυμαϊκή διάλεκτο, στους σημαντικούς άνδρες και γυναίκες που κατάγονταν από την Κύμη, την συμμετοχή των  Κυμαίων στα υπόγεια έργα, τις οικογένειες που διασκορπίσθηκαν σ όλη την Ελλάδα, τις ασθένειες και τα ατυχήματα αλλά και στα ήθη και έθιμα που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα.
           
           Ο Κώστας Πόγκας, πρώην Δήμαρχος Λαυρίου και Κουμιώτης, αναφέρθηκε στους Κουμιώτες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Καμάριζα καθώς και στις συνθήκες εργασίας τους.
            
            Τέλος ο Γιώργος Πέππας, Καμαριζιώτης συγγραφέας-ερευνητής αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας των Κουμιωτών και στη σύγχρονη Κυμαϊκή διάλεκτο.
 
            Το καλωσόρισμα έγινε από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ορυκτοφίλων Καμάριζας και εντεταλμένο του Δήμου Λαυρεωτικής κ.Δημήτρη Βασ. Λουκά ο οποίος αναφέρθηκε στην Κύμη, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η διευθύντρια του Ε.Κ.Τ & Π. κ.Βάσω Κιούση η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι <<μέσα από τη ζωή και την εργασία αφήνουμε το ίχνος μας το οποίο ακολουθεί τις επόμενες.Η γνώση της ιστορίας μπορεί να γίνει εργαλείο αυτογνωσίας, ευαισθησίας, αγωγής ζωής ώστε να χτίσουμε το μέλλον μας>>.
 
           Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς,ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης και ο πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Αγίου Κων/νου Νικήτας Κάϊλας.
 
            Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς της Κύμης από την χορευτική ομάδα του Συλλόγου Θηραίων Λαυρίου <<Η Αγία Ειρήνη>>.
 
              Εκτός των προαναφερομένων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαυρεωτικής κ.κ.ΑΔΑΜΗΣ Ιωάννης και ΑΝΤΩΝΙΟΥ Αναστάσιος καθώς και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι κ.κ.ΒΕΛΕΤΑΚΟΥ Ευαγγελία,ΔΡΑΚΟΣ Δημήτρης & ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ Μιχάλης.Επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου αιμοδοτών Λαυρίου κ.ΒΗΤΑΣ Δημήτρης, ο πρόεδρος του συλλόγου Θηραίων Λαυρίου κ.ΣΥΡΙΓΟΣ Ιούλιος καθώς και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαυρίου κ.ΧΙΟΝΗΣ Χαράλαμπος.
 
              Εκ μέρους της Εταιρείας Ορυκτοφίλων απευθύνουμε ιδιαίτερα τις ευχαριστίες μας στην κ.ΚΙΟΥΣΗ Βάσω δίχως την συμβολή της οποίας θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση της εκδήλωσης, στα μέλη της χορευτικής ομάδας του συλλόγου Θηραίων, στους τεχνικούς-ηχολήπτες του Δήμου καθώς και στην συγχωριανή μας κ.Μαρία ΜΠΟΝΟΥ η οποία και παραχώρησε ευγενώς για τις ανάγκες της εκδήλωσης παραδοσιακή φορεσιά Κουμιώτισας

          Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση


Η κ.ΜΠΟΝΟΥ Μαρία επί το έργον
 


Μέλη του χορευτικού του συλλόγου Θηραίων
 Μέλη του χορευτικού του συλλόγου Θηραίων
 


Ξενάγηση στο Μουσείο από τον κ.Λουκά Δημήτρη
 


Ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ.Καραμπίνης
 


κ.Νικήτας Κάϊλας
 


κ.Βάσω Κιούση
 κ.Λουκάς Δημήτρης
 

Ο δήμαρχος ΛΟΥΚΑΣ Δημήτρης μαζί με Αντιδημάρχους και εντεταλμένο κ.ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
 

Διευθύντρια Ε.Κ.Τ & Π. κ.ΚΙΟΥΣΗ Βάσω
 

Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κ.ΠΙΣΤΙΚΙΔΗΣ Βασίλης
 κ.Μακρής Δημήτρης
 


κ.Πόγκας Κων/νος
 


κ.ΜΠΟΝΟΥ Μαρία
 


Λάμπα ασετυλίνης του ΤΖΑΝΗ που μας φώτιζε καθ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης

 
 
 
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου